Geschiedenis

Kennisverwerving

We schrijven 1954 wanneer Leon Van Haesendonck zijn studies Lic. L.O. aan de K.U.Leuven beëindigde. Het was zijn promotor, professor De Naeyer, die hem aanraadde om een orthopedisch bedrijf te starten. Mede op zijn advies ging Leon Van Haesendonck eerst een jaar lang praktische ervaring opdoen bij de firma Franssen in Dordrecht. Een gerenommeerd Nederlands orthopedisch bedrijf, waar hij leerde om met eenvoudige middelen en technieken, orthopedische hulpstukken te vervaardigen. Hier schoolde hij zich in de bewerking van metaal, hout, leder en textiel. Verdere kennis over het vak verzamelde hij bij de firma Haberman in Frankfurt a/M, Copenhagen, Dusseldorf en de cursussen gegeven door de Bundesfachschule.

Oprichting

In juli 1957 werd de daadwerkelijke oprichting van een eigen orthopedisch bedrijf aan de Leon Schreursvest 69 te Leuven, een feit. Samen met een Duitse partner, de heer Joseph Schmidt, die hij in Dordrecht had ontmoet en die het meisterdiploma bezat, richtte hij het toenmalige studentenrestaurant in tot atelier. Samen legden ze zich toe op de vervaardiging van vrijwel alle mogelijke orthopedische hulpstukken.

Evolutie

Toen zijn partner na een drietal jaren weer naar Nederland terugkeerde, stond Leon Van Haesendonck er alleen voor. Wanneer hij ingewikkelde problemen met patiënten tegenkwam, nam hij hen mee naar Frankfurt, om daar onder deskundige begeleiding een oplossing uit te werken. Op deze wijze kreeg hij uiteindelijk de stiel echt onder de knie.

Enkele jaren later ontmoette hij Albert Coenen, een schoenfabrikant uit Diest die echter een grote interesse toonde voor orthopedische hulpmiddelen. Samen besloten zij verder te gaan en samen bouwden ze een cliënteel op.

Groei team

Het ging de nogal kleine onderneming voor de wind en het werd noodzakelijk om meer personeel in dienst te nemen. Dit resulteerde in de jaren zeventig in de uitbreiding van het team met onder meer de techniekers Patrick Wijns en Luc Coenen, zoon van Albert. In 1982 kwam Ann Van Haesendonck, dochter van Leon, in dienst voor het administratieve werk. Zij wist zich enige jaren later gesteund door haar zus Leen, voor de facturatie. Het team dat inmiddels ook al een dertiental arbeiders en stiksters telde, groeide zo steeds verder uit.

Uitbreiding pand en oprichting van filiaal

Het bedrijf barstte na verloop van tijd volledig uit haar voegen. Om het groeiend aantal patiënten te kunnen verzorgen, werd in 1982 het aanpalende gebouw, nr 71, aangekocht en ingericht. Door de nauwe samenwerking met het UCL groeide ook het patiëntenbestand in Wallonië. Om de dienstverlening te verbeteren werd in 1992 een filiaal opgericht in de Rue St. Jacques 32 te Namen. Nu ligt de winkel in de Rue de l'Institut 5 te Bouge.

Overname

Om de continuïteit te verzekeren, werd op 1 juli 1988 de zaak omgevormd tot een NV met als bestuurders Ann, Leen, Luc en Patrick.

Vernieuwing

Onder impuls van het nieuwe bestuur werd een grondige vernieuwing op gang gebracht, zowel op het vlak van apparatuur als in de werkruimte. In 1994 werd heel het atelier verbouwd, heringericht en gemoderniseerd tot één groot en overzichtelijk modelatelier. Ook op het gebied van de geautomatiseerde fabricage werden de eerste stappen gezet. Hiernaast werd er geïnvesteerd in een speciaal stof- en gasafzuigingsysteem om de veiligheid van de werknemers conform de wetgeving te waarborgen. Nieuwe vakmensen werden aangeworven om de steeds stijgende productie te kunnen blijven volgen.

Nieuwbouw

OVH kende een continue groei en al gauw bleek wederom een uitbreiding noodzakelijk. Naar het cliënteel toe bestond de behoefte om de ontvangstruimten en paskamers te verbeteren. Nieuwe producten zouden ook beter tentoongesteld kunnen worden in een demonstratieruimte.

In 1996 werd daarom besloten om in het aangrenzend pand aan de Kerkhofdreef, dat reeds in 1989 was aangekocht met het oog op expansie, een volledig nieuw en makkelijk toegankelijk gebouw met privéparkeergelegenheid op te trekken. In deze nieuwbouw kon de administratie gehuisvest worden en patiënten in optimale omstandigheden opgevangen en verzorgd worden.

Zo groeide OVH uit tot één van de 5 grootste orthopedische bedrijven in België, waarbij een uitstekende service naar patiënten toe en een perfecte kwaliteit van de afgeleverde hulpmiddelen op de eerste plaats staan.

Derde generatie 

Om de continuïteit van het bedrijf nogmaals te verzekeren, kwam eind 2023 de derde generatie bestuurders aan het stuur te staan: Amélie Godfroid (dochter van Ann Van Haesendonck), Eline Coenen (dochter van Luc Coenen), Lien Geutjens (dochter van Leen Van Haesendonck) en Thomas Wijns (zoon van Patrick Wijns) vormen met zen vieren het huidige directieteam. 

Geschiedenis

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x