FAQ's

Enkele veelgestelde vragen over onze producten:

Algemeen

Wat zijn de hernieuwingstermijnen voor orthopedische producten?

  • Schema hernieuwingstermijnen
    Klik hier voor een overzicht van de termijnen voor prothesen en orthesen.
    Klik hier voor een overzicht van de termijnen voor steunzolen en bandages.
  • De jaarlijkse herstelling en/of onderhoud voor orthesen, prothesen en romptoestellen is mogelijk op het tijdstip dat de patiënt zijn of haar apparaat moet laten herstellen of onderhouden en mag zonder geneeskundig voorschrift uitgevoerd worden. De som hiervan wordt berekend op basis van het geleverde apparaat. Er is geen vernieuwing mogelijk binnen de 6 maanden na de herstelling!
  • Voor de IMF-toestellen is er geen hernieuwingtermijn voorzien.
  • Theoretisch vernieuwingschema voor éénzelfde pathologie aan hetzelfde lichaamsdeel: maatwerk kan indien nodig vernieuwd worden door maatwerk of prefab, na de vernieuwingstermijn van maatwerk.
    Prefab kan indien nodig vernieuwd worden door prefab of, indien nodig, door maatwerk, na de vernieuwingstermijn van prefab. IMF kan, zonder vastgelegde hernieuwingtermijn, gevolgd worden door prefab of maatwerk, indien de pathologie zich bestendigt.
  • Een rolwagen kan gecumuleerd worden met een loophulp.
    Een rolwagen kan eveneens gecumuleerd worden met een driewieler tot de leeftijd van 18 jaar.

Wie mag voorschrijven?

De ziekteverzekering voorziet een terugbetaling voor een heel aantal artikelen verstrekt door bandagisten en orthopedisten. U heeft hier telkens een geldig voorschrift voor nodig. Hier vindt u een overzicht van welke artikelen door welke arts voorgeschreven mogen worden:

  • Orthesen, prothesen en romptoestellen:
    Geneesheer specialist orthopedie, fysische geneeskunde en revalidatie, pediatrie, reumatologie, neurologie, chirurgie en neuropsychiatrie.
    Voor myo-electrische prothese dient een speciaal voorschrift gebruikt te worden.
  • Lumbostaten, breukbanden, buikgordels, borstprothesen:
    Iedere geneesheer
  • Orthopedische schoenen:
    Geneesheer specialist orthopedie, fysische geneeskunde en revalidatie, pediatrie, reumatologie, neurologie, chirurgie en neuropsychiatrie.
  • Steunzolen:
    Geneesheer-specialist orthopedie, fysische geneeskunde en revalidatie, pediatrie, reumatologie, neurologie, chirurgie en neuropsychiatrie + iedere arts die voor 1 januari 1986 bewijs heeft voorgelegd van bevoegdheid inzake podologie
  • Brandwondenverzorging:
    Geneesheer-specialist, verbonden aan een ziekenhuisdienst speciaal uitgerust voor de verzorging van patiënten met ernstige brandwonden, geneesheer-specialist in de plastische heelkunde.
  • Rolwagens, loophulpen en driewielers:
    Iedere geneesheer. Men dient gebruik te maken van een speciaal voorschrift.
  • Stomamateriaal:
    Iedere geneesheer.

OPMERKINGEen voorschrift is slechts 2 maanden geldig. Een voorschrift van een geneesheer-assistent dient te worden meegestempeld en afgetekend door een geneesheer met een volledige specialisatie.

Op welke toeslagen en uitkeringen heb je als persoon met een handicap recht?

Voor meer informatie kunt u hier terecht.

Levert OVH ook af aan particulieren?

Ja, ons klantenbestand bestaat hoofdzakelijk uit particulieren.

Steunzolen

Heb ik een voorschrift nodig?

Ja, om een terugbetaling van het ziekenfonds te krijgen, heeft u een voorschrift van een specialist nodig (een huisarts mag geen steunzolen voorschrijven). Aan de hand van het voorschrift kunnen onze techniekers de juiste steunzolen voor u maken.

Mogen steunzolen gewassen worden?

Steunzolen mogen met een vochtig doekje gereinigd worden. Leg ze nooit in een sopje. Indien uw zolen toch nat zijn geworden, laat ze dan nooit drogen op de verwarming. Hierdoor zullen ze vervormen.

 

Borstprothesen

Wat is de hernieuwingstermijn?

Een jaar na uw eerste borstprothese heeft u al recht op een hernieuwing. Hierna is de termijn telkens twee jaar.

Is een borstprothese wel hygiënisch?

Zeker en vast! Een borstprothese is heel makkelijk te onderhouden en te reinigen.

Rolstoelen en loophulpen

Worden krukken terugbetaald door het ziekenfonds?

Neen. Op dit ogenblik bestaat er geen nomenclatuurnummer gekoppeld aan krukken, wat nodig is om een tussenkomst van de mutualiteit te verkrijgen.

Hoe moet ik een rolstoel aanvragen?

Met een speciaal voorschrift, ingevuld door uw dokter, doen wij rechtstreeks aanvraag bij uw mutualiteit. Hiervoor maakt u best een afspraak met een van onze techniekers. Eens wij een goedkeuring van uw ziekenfonds hebben ontvangen, wordt de door u gekozen stoel besteld. De betaling zal ook rechtstreeks geregeld worden met uw ziekenfonds.

FAQ's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x